سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی
lighthouse سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی

مقدمه

سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی از نظامیان ارشد ایرانی است که از سال ۱۳۹۶تا به امروز به‌عنوان فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند.

دوران آغارین

سید عبدالرحیم موسوی در سال ۱۳۳۸ و در شهر قم زاده شد. وی در سال ۱۳۵۸ به عضویت ارتش جمهوری اسلامی ایران درآمد و در همان سال، تحصیل در دانشکدۀ افسری نیروی زمینی ارتش را آغاز کرد. او پس از پایان جنگ و در سال ۱۳۷۶ دورۀ دافوس را با موفقیت طی نموده و دورۀ نظری دکتری مدیریت دفاعی را نیز در دانشگاه عالی دفاع ملی به پایان رساند. او همچنین از آموزش‌دیدگان دانشکدۀ افسری نیروی زمینی ارتش است و در طول جنگ ایران و عراق، به‌عنوان یکی از فرماندهان ارتش در رستۀ توپخانه، فعالیت می‌کرد. وی در طول جنگ ایران و عراق، ابتدا به منطقۀ کردستان اعزام شد و در لشکر ۲۸ کردستان و در جبهه‌های جنگ غرب حضور پیدا کرد. پس از آن فعالیت خود را در گروه ۳۳ توپخانۀ نیروی زمینی ارتش و جبهه‌های خوزستان ادامه داد. وی در طی حضورش در جبهه‌های جنگ، در عملیات‌های والفجر4، والفجر9، بیت‌المقدس5، قادر، نصر و چندین عملیات دیگر شرکت کرد. او در پی رشادت‌های خود در دورۀ هشت سالۀ دفاع مقدس، به افتخار جانبازی نائل آمده و در مجموع، سابقۀ ۹۶ ماه فعالیت در جنگ ایران و عراق را در کارنامۀ خود ثبت کرده است.

زندگی نظامی

وی در طی سال‌های خدمت خود تا پیش از سال ۱۳۸۴ معاونت طرح و برنامه و نیز معاونت آموزش نیروی زمینی ارتش را بر عهده داشت. پس از آن به‌عنوان‌های ریاست ستاد مشترک ارتش(۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷)، جانشینی فرمانده کل ارتش (شهریور ۱۳۸۴ تا تیرماه ۱۳۹۵) و با حفظ سِمَت، ریاست مرکز مطالعات راهبردی آجا منصوب شد. او همچنین جانشینی فرمانده کل ارتش(۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵) را عهده‌دار بوده و در سال ۱۳۹۵ به ستاد کل نیروهای مسلح منتقل شد و تا سال ۱۳۹۶ برای مدت بیش از یک سال، جانشینی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح(۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶) را در کارنامه خود ثبت کرده و در سال 1396 با حکم فرماندهی معظم کل قوا به سمت فرماندهی ارتش منصوب و تا به امروز نیز در این سمت باقی است. امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، طی حکم فرماندهی کل قوا در تاریخ ۳۰ مرداد ماه ۱۳۹۶، با ارتقاء از درجه سرتیپی به سرلشکری، به سمت فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب و جایگزین عطاءالله صالحی شد. وی پیش از فرماندهی کل ارتش، به مدت حدود یک‌سال جانشینی ریاست ستاد کل نیروهای مسلح را برعهده داشت و سال 1398 با حفظ سِمَت به فرماندهی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء منصوب شد.

برخی از اقدامات

با حضور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی در سمت فرماندهی آجا، ارتش ج.ا.ا دستخوش تغییراتی چون جدا شدن پدافند هوایی ارتش ج.ا.ا از نیروی هوایی و تبدیل شدن به چهارمین نیروی فعال در ارتش شد. در نتیجۀ تشکیل نیروی مستقل پدافندی در ارتش ج.ا.ا، این نیرو به سرعت مجهز به جدیدترین سامانه های پدافندی شده و در حال حاضر برترین واحد پدافندی در کشور و خاورمیانه محسوب می شود. از شاخص ترین سامانه های مدرن در خدمت نیروی پدافند هوایی ارتش ج.ا.ا می‌توان سامانه های بومی‌ای چون صیاد و باور373 و نسخه‌ای از سامانه اس 300 به نام pm2 را نام برد. از دیگر تغییرات زمان فرماندهی امیر موسوی، تبدیل ارتش به قدرت پهپادی در منطقه و توانمند سازی یگان‌های عملیاتی در این حوزه است که امروزه با به خدمت گیری طیف وسیعی از پهپادها در انواع کاربری های شناسایی، شناسایی رزمی، انتحاری و هدف، یکی از توانمندترین یگان‌های عملیاتی را داراست. نیروی دریایی نیز در این دوره قدرتمندتر شده و با پیمایش دور دنیا و ثبت دو رکورد سفر بلند مدت دریایی در تاریخ دریانوردی ایران، و حضور در آب‌های اقیانوس اطلس، حضور مقتدرانه خود را در عرصه بین المللی ثبت و قدرت خود را به رخ رقیبان کشیده است. یکی از مهم‌ترین تغییرات در دوران حضور امیر موسوی در ارتش، نوسازی و به خدمت‌گیری جنگنده‌های جدید، مانند: جت بومی کوثر و ورود جت‌های آموزشی یاک130 از روسیه به نیروی هوایی بود که به نوبۀ خود در سنوات پس از انقلاب، یکی از مهم‌ترین اقدامات صنعت دفاعی کشور به شمار می‌رود. نهضت ساخت مسکن کارکنان و خدمات رفاهی نیز از دیگر تغییراتی بود که در دوره فرماندهی امیر موسوی بر آجا در ارتش ایجاد شد و در نتیجۀ آن‌ها میتوان حضور امیر موسوی در ارتش را انقلابی در شرایط آمادگی رزمی و رفاهی دانست.

مسئولیت ها

سوابق امیر موسوی در طول خدمت ایشان به شرح زیر می‌باشد: فرماندۀ دانشگاه افسری امام علی فرماندۀ قرارگاه شمال شرق ارتش معاونت آموزش نیروی زمینی ارتش معاونت طرح و برنامه نیروی زمینی ارتش ریاست اداره عملیات ارتش ریاست ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران جانشین فرماندۀ کل ارتش رئیس مرکز مطالعات راهبردی آجا جانشین رئیس ستاد کل نیروی‌های مسلح فرماندۀ کل ارتش

مقالات وابسته
منابع
  1. پژوهشکده سایبرپلیتیک دانشکده فرماندهی و استاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (دافوس آجا)