مقدمه
ناوگروه 86 ارتش در تاریخ 28 شهریور ماه 1401 و در راه دستیابی به آرزویی دیرینه، ناوگروه 86 ارتش جمهوری اسلامی ایران متشکل از ناو بندر مکران و ناوچه تماما ایرانی دنا، از منطقه یکم دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران راهی دریا گردید. در راستای این هدف، 300 دریانورد ایرانی به همراه شناورهایی تماما ایرانی، عزم دریا کرده تا گامی بزرگ برای شناساندن کیفیت و توان تولید ایرانی به جهانیان بردارند و مهر تاییدی بر شنیدههای مردم دنیا از قدرت نیروی دریایی ایران زده و پرچم پر افتخار ایران اسلامی را به اهتزاز درآورده و برای همیشه به یادگار بگذارند. مبدا آبهای ایران اما مقصد گردش به دور دنیاست آن هم با گردشی 360 درجه؛ تا مهم ترین شاهراه های آبی و بندرگاههای جهان را به تماشای رخ نمایی ناوگان ایران بنشانند و همگان دریافت کننده پیام صلح و فرهنگ اصیل ایرانی باشند که این پیام آورده ملوان هایی است در دل دژ هایی شناور که گام به منزل آنها نهاده و میهمانشان گردیدهاند.
نخستین گام
سفر دور و دراز ملوانان ایرانی با روئیت و بوسیدن پرچم سه رنگ ایران در بندر هند آغاز میشود؛ دومین گام این سفر 60 هزار کیلومتری قرار است در بندر جاکارتا اندونزی برداشته شود. این بار دشمنی دیرینه فرانسویها و اعلام اخبار جعلی آنان نیز تاثیری در گامهای محکم و مصمم فرزندان ایران زمین نداشته و با گذر از تنگه مهم اقتصادی مالاگا با اقتدار ناوگروه ایرانی در بندر جاکارتا پهلو میگیرد تا نفسی تازه کند برای برداشتن گامهایی بزرگتر.
آقیانوس آرام
پیام صلح و دوستی ناوگروه ایرانی با مبادله مدالیون خشایار شاه به ناوگان اندونزی ابلاغ شده و حال اقیانوس آرام باید میزبان دلاوران ایران و تاختن آنان باشد؛ پیش از حرکت متخصصان دانشگاهی ایران، بزرگترین اقیانوس دنیا را با دقت و وسواس، برای انتخاب بهترین آبراه دریایی مورد مطالعه قرار دادند تا ناوگروه ارتش از طریق تنگه ماساکا، با چشم باز وارد اقیانوسی شود که تنها نامش آرام است و در دلش تلاطمها موج میزند. در میانه راه پر خطر، خطری جان خدمه را تهدید نخواهد کرد همانگونه که یکی از خدمه ناوگروه در حین سفر دچار آسیب آپاندیس می شود اما جایی برای نگرانی وجود ندارد؛ ناوبندر مکران مجهز به بیمارستان و تمامی ملزومات پزشکی، فورا دست به کار شده و به جراحی ضروری خدمه میپردازد، در حین عملیات نیز چندین فقره جراحی دندان در سطوح مختلف برای خدمه انجام میپذیرد و خدمه به سلامت به سفر خود ادامه میدهند.
واکنش آمریکا
آوازه سفر ناوگروه ایرانی حال با عبور از خطرناک ترین تنگه دریایی جهان یعنی ماژلان به گوش نیروی دریایی ایالات متحده میرسد؛ درخشش پرچم دریانوردی 2600 ساله ایران، اولین ناوگان دریایی رزمی دنیا، درست 2 سال پس از آنکه ناوگروه ایرانی با پیمودن 40 هزار کیلومتر و حضور در اقیانوس اطلس، خط باطلی بر ادعای آمریکایی ها مبنی بر عدم توان ناوهای ایرانی در سفر بلند مدت دریایی کشیده بود، این نیروی متخاصم را وادار نمود تا بیانیه ای در تحریم ناوبندر مکران و ناوچه دنا صادر کند. نزدیکی جزایر فارکلند دریا روی دیگر خود را نشان میدهد و ناوچه ایرانی از ناحیه موتور دچار نقص فنی میگردد؛ تعمیرات بر روی پهنه دریا آن هم با متخصصان ورزیدۀ ایرانی آغاز می شود، اما شدت آسیب به حدی است که سیلندر از پیستون خارج و تعمیرات پس از تلاش های بی وقفه با ضریب 100 و تایید صلاحیت ادامه عملیات توسط کارشناس مربوطه به پایان می رسد و ماموریت ناوگروه 86 از سر گرفته می شود. ناو گروه 86، حامل پیام صلح ایران و پس از عبور از ذره بین خبرگزاری های مختلف دنیا و به رخ کشیدن کیفیت و توان دریایی ایران، حال در حیات خلوت ایالات متحده مورد استقبال واقع شده و با وجود تحریم دو شناور ایرانی و تلقی آنها به عنوان خاک ایران در دیپلماسی دریایی، برزیل پذیرایی از ناوگروه ایران را با آغوش باز پذیرفته و ناوگروه 86 طبق برنامه در بندر ریودوژانیرو پهلو میگیرد.
بازگشت به آغوش میهن
برنامه 3 روزه استقرار ناوگروه، 7 روز به درازا کشیده شده و پس از توافقات مختلف مابین دو کشور ناوگروه صلح ایرانی با بدرقه برزیلیها عازم دریا میگردد تا مسیر نیمهکارۀ خود را به پایان ببرد. با گذر از جریان های شمالی و جنوبی اقیانوس اطلس، ناوگروه 86 وارد بندر کریپ تاون در آفریقای جنوبی می شود؛ صحنه زیبای نماز جماعت مشترک شیعیان آفریقای جنوبی و ملوانان ایرانی حسن ختامی بر حضور ناوگروه 86 در آفریقای جنوبی می شود و قابی جاودان را خلق میکند و ناوگروه با عبور از بندر دارالسلام تانزانیا گام آخر سفر خود را برداشته و در نیمه اردیبهشت سال 1402 و پس از ثبت سفر پر افتخار 360 درجه به آغوش میهن باز می گردد.
- پژوهشکده سایبرپلیتیک دانشکده فرماندهی و استاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (دافوس آجا)