جنگنده ضربتی سوخو ۲۴
lighthouse جنگنده ضربتی سوخو ۲۴

تعریف

تاریخ ورود اولین سوخو ۲۴ به کشور به جنگ اول خلیج فارس در اواخر دهه ۶۰ باز میگردد، زمانی که عراق کویت را اشغال کرد و پس از حمله امریکا به عراق جهت آزاد سازی کویت، تعداد ۱۳۷ جنگنده عراقی یه ایران پناهنده شدند که ۲۴ فروند از این جنگنده ها جنگنده سوخو ۲۴ بود که بسیار مورد توجه نیروی هوایی ایران قرار گرفت. 

بعد از آن ایران ۱۲ فروند دیگر از روسیه خریداری کرد ولی به علت فشار های امریکا از پشتیبانی بیشتر سرباز زد، در این هنگام بود که ایران با کمک متخصصین دانشگاهی و کارکنان فنی توانستند فنسر هارا در داخل کشور تعمیر و عملیاتی کنند. 

این کار بزرگ بعد از آن صورت گرفت که جنگنده های سوخو ۲۴ عملا یک دهه از خدمت نیروی هوایی خارج بود. بعد از آن که فنسر ها به خدمت بازگشتند با توجه به تسلیحاتی که حمل میکند (موشک خا ۲۹ در دو نسخه هدایت لیزری و هدایت اپتیکی، موشک هدایت لیزری خا ۲۹، موشک ضد رادار خا ۵۸ و بمب های کاب ۵۰۰ یا ۱۵۰۰) تهاجمی ترین جنگنده داخل کشور است. 

این جنگنده در داخل کشور به غلاف سوخت گیری یار به یار مجهز شد و توان پرواز شبانه با نصب سامانه های دید در شب و در نتیجه توان عملیات ۲۴ ساعته را پیدا کرد. 

جنگنده سوخو ۲۴ با توجه به دارا بودن رادار تهاجمی و سامانه ناوبری پیشرفته و نیز با توجه به مسلح بودن به موشک ضد راداری خا ۵۸ تنها جنگنده ی نیروی هوایی است که می‌تواند عملیات سرکوب پدافند را انجام دهد و عملا بجز نیروی‌هوایی عربستان و رژیم صهیونیستی رقیبی در منطقه ندارد.

منابع
  1. پژوهشکده سایبرپلیتیک دانشکده فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (دافوس آجا)